plakat badeværelse

Ser dit badeværelse også gråt og kedeligt ud? Føler du det har brug for en lille opgradering? Så er vejen frem helt klart at tilføje noget farve. Indretning er ikke nemt, men der er meget der kan gøres ved at hænge noget på væggen.

Selvom problemet her allerede er blevet en del nemmere at forholde sig til, idet løsningen kan være noget på væggen, en relativt smal kategori af møbler. Her glemmer man måske at overveje, hvor meget forskellighed der er i malerier, billeder og plakater.

Tænk praktisk

Når du køber det der fremover skal hænge på din væg, er det vigtigt at du tager rummets egenskaber i betragtning. Et badeværelse er et fugtigt rum, derfor er det vigtigt at vælge noget der ikke tager skade af fugten. Et maleri med blottet lærred er derfor ikke en mulighed. Da det ville være trist for maleriets udtryk at putte det bag glas, bør dette ikke engang overvejes. Til gengæld er der ophæng der tager sig bedre ud bag glas, end uden.

Det er her plakaten kommer ind i billedet. En plakat i ramme er betydelig opgradering fra plakaten uden, desuden beskytter rammen mod fugt. For at få den nødvendige farve kan en lækker Matisse plakat anbefales. Hvorfor lige Matisse, tænker du måske?

bad

Matisse plakatens rødder

Den Franske ekspressionist Henri Matisse blev født ind i en periode, hvor malerkunsten var gået fra at være et håndværk, til at være et udtryk for en opfattelse af virkeligheden. Impressionisterne, som de kaldte sig, havde revolutioneret malerkunsten, ved ikke at male tingene som de helt konkret ser ud, men at male det indtryk de giver maleren.

Hvis dette virker svært at forholde sig til, så tænk på Monets åkander. Tænk på en åkandedam. Tænk på hvordan den helt konkret ser ud. Tænk så derefter på hvordan det føles at se på dammen på en klar sommerdag. Det er impressionisme. Kunstnere som Matisse skulle derefter gennem deres liv igen revolutionere kunsten. Han var ikke alene om det. Sammen med kunstnere som Pablo Picasso og Marcel Duchamp, skulle ekspressionismen grundlægges. Det var dog noget de gjorde hver for sig, men som del af samme strømning.

Ekspressionismens fremtoning

Tager man impressionismen et skridt længere, holder man måske helt op med at male det man ser. Som ekspressionist er dit mål i stedet at udtrykke noget med maleriet. Dette behøver ikke være en genstands reelle udseende, men en er til gengæld et udtryk for en stemning, eller hvordan maleren fortolker genstandens natur. Det handler om at komme ind til kernen af hvad man maler.

Det er også herfra kubismen udspringer. Kubisme er tanken om at alt kan nedbrydes i mindre dele, og bør males fra deres mest udtryksfulde vinkel. Maler du fx et ansigt, er det klassisk at male næsen fra siden, selvom selve ansigtet er malet forfra. Dette gøres, fordi kunstneren har vurderet at den der har siddet models næse, har været pænere eller mere udtryksfuld fra siden. Dette gør denne kunstart unik og udtryksfuld.