vinduer og døre

Prøv at kigge på de mange facader på huse og andre bygninger og du bliver overrasket over, hvor mange forskellige døre og vinduer, som du vil støde på. Kunstnere har ligefrem i årtier lavet plakater og malerier af smukke facader og har taget udgangspunkt i de mange forskellige farver og former, som døre og vinduer har.

Nogle døre og vinduer er udskårne og dekorerede, mens andre er enkle og minimalistiske. Materialerne er også vidt forskellige, nogle vinduer og døre er af forskellige træsorter som mahogni, eg og teaktræ, andre er af holdbart og vedligeholdelsesfrit PVC.

Indenfor finder du også talrige døre og vinduer alt efter hvilken indretning og opbygning, der er blevet valgt. Designet af bygninger, hus og rum er blevet overvejet. En indretningsarkitekt har ofte være med på råd og udfaldet er forhåbentlig faldet i god smag. Har du selv valgt at være med omkring projekter og opbygning af dit hus, har du helt sikkert sat dit helt personlige aftryk på arkitekturen. 

Indgangen til dit hjem

Dit valg af vinduer og døre giver gæster, besøgende og dem, der bare går forbi huset, førstehåndsindtrykket af din levestil og indretningssans. Husfacaden og hoveddøren med ringeklokken er indgangen til dit hjem. Selv dørhåndtagene både på hoveddøren og indenfor viser din stil, du kan vælge træhåndtag, guldhåndtag, udskårne og snoede håndtag og den mere rå stil med metalhåndtag.

Foretrækker du, at alle ikke kan kigge direkte ind til dig gennem dine vinduer og døre, kan du anskaffe dig døre med kighuller og matterede ruder. Nogle foretrækker ligefrem døre uden kighuller og med ekstra sikkert låsesystem. Er du mere åben og nysgerrig for at se, hvem der kommer på besøg eller nærmer sig dit domicil, kan du få døre med side-vinduer, hvor du og gæsten kan hilse på hinanden, endda inden du åbner hoveddøren.

Gode råd indvirker på gode valg

Der er mange forskellige leverandører af vinduer og døre. Fra eksperter på området kan du få gode råd og ideer om hvilke vinduer og døre, der er oppe i tiden, hvilke der er bedst egnede, nemme at vedligeholde og hvilke, der passer bedst til dit bygge- eller renoveringsprojekt. Du kan ofte se udvalget hos din leverandør i et showroom, inden du træffer dit valg og få lavet vinduer og døre pr. mål.

Husk at sikre din bolig med udluftningsmuligheder

Det er vigtigt i al beboelse, at der er ordentlige vinduer og døre i bygningerne for at sikre, at der ikke kommer fugt og råd i rummene. Der, hvor du tilbringer meget af din tid, skal det være sundhedsmæssigt og miljømæssigt godt for dig. Det kan være i stuen, udestuen, køkkenet og i kælderen. I det hele taget er det rart med udluftningsfunktioner i alle rum, for at du kan lufte ud, uden at du ligefrem behøves at åbne vinduerne.

I badeværelset er der især brug for gode vinduer med udluftningsfunktion. Når du bruser og bader eller hænger tøj op inde på badeværelset, bliver badeværelset hurtigt fyldt med kondensvand, der kan skabe fugt og skimmelsvamp. Det er i den forbindelse, at du skal sørge for, at du har de rette vinduer og udluftningsmuligheder.