badeværelsesfliser

Det kan være noget af en opgave at skulle vælge badeværelsesfliser. De fås i alle størrelser, mønstre og farvekombinationer og selve belægningen på dem kan også være et svært valg. Lige meget hvor meget man overvejer sagen, bliver der ved med at dukke nye alternativer op, hver gang man ellers lige syntes, at man havde bestemt sig for en bestemt model. De smukke mønstre er mangfoldige, og den gnavende tanke, der kører rundt i hovedet på én er, at disse fliser bliver permanente, så man må hellere se at bestemme sig for den smukkeste flise i første forsøg. Grunden til at denne forvirring skyldes til dels, at man ikke har gjort sig de grundige overvejelserne, der er absolut nødvendige i forbindelse med valg af badeværelsesfliser for at kunne træffe et valg. Læs med her for at få en dybere forståelse af, hvilke overvejelser og refleksioner, det er nødvendigt, at du foretager dig inden du bliver i stand til at træffe et valg af badeværelsesfliser.

Meningen bag fliserne

Når du skal træffe et valg af badeværelsesfliser, kan du som nævnt ovenfor nemt komme til at gå i cirkler af ren og skær forvirring. Du bestemmer dig for den ene indtil du ser den anden og så videre og det er helt naturligt. Det kommer af at din indstilling til fliserne er for overfladisk. Selvom det blot er badeværelsesfliser, så rummer mønstrene store traditioner, der har rødder langt ud i verdenen. Det handler ikke blot om, hvilken en der er den flotteste, men i langt højere grad handler det om, hvad den flise du vælger udtrykker. Det er vigtigt at tænke denne dybere mening med, når du foretager et valg af badeværelsesfliser. Hvad de skal udtrykke, er op til dig selv men det er naturligvis en god anledning til at udtrykke noget, du selv står for og på den måde personliggøre dit badeværelse.

Flisens historie

Som nævnt ovenfor har fliserne en vidtrækkende tradition både geografisk og historisk. Flisernes udbredelse var størst under det ottomanske imperium, der var styret af datidens tyrkere. Flisernes mønstre var komplicerede idet at en enkelt flise i sig selv udgjorde ét mønster, sammen med en mængde andre for eksempel fem andre fliser udgjorde den et andet endnu mere kompliceret mønster og sammen med eksempelvis 50 andre fliser udgjorde den i sidste ende det fuldendte mønster, der var endnu mere kompliceret og som derefter blev gentaget i grupperinger på eksempelvis 50. På den måde kan fliserne synes at symbolisere det ottomanske rige, idet at det var et imperium, der begyndte som en flise, men hele tiden spredte sig. De mere komplicerede mønstre, vi oplever i de mellemstore og helt store grupperinger, symboliserer dermed hele tanken og meningen bag et imperium: en kompleks struktur sammenholdt af faste mønstre (eksempelvis traditioner eller politiske værdier), der konstant søger udbredelse og repræsentation. Dermed kommer én flises dybere mening til udtryk. Denne forklaring kan måske hjælpe dig til at forstå, hvad det er man gør galt, når man udelukkende bedømmer fliserne på deres æstetiske værdi og i ental. Fliser hører sammen i mønstre og repræsenterer som regel noget dybere.